Välimiesmenettely
Välimiesmenettely on riita-asioiden vaihtoehtoinen riidanratkaisukeino yleisissä tuomioistuimissa (käräjäoikeus-hovioikeus-korkein oikeus) käydylle oikeudenkäynnille.
Välimiesmenettelyn käytöstä on sovittava kirjallisesti osapuolten kesken. Sopiminen voi tapahtua joko ennen tai jälkeen riidan syntymisen. Useimmiten sopiminen on toteutettu osapuolten pääsopimukseen otetulla välityslausekkeella.
Välimiesmenettelyn edut
Välimiesmenettelyllä on useita etuja tuomioistuinkäsittelyyn verrattuna. Etuja ovat mm. välimiesmenettelyn nopeus ja luottamuksellisuus, välimiesten asiantuntijuus sekä välitystuomion lopullisuus.
Nopeus: Tuomioistuinlaitoksen ruuhkautumisen vuoksi yleisissä tuomioistuimissa käydyt riita-asioiden oikeudenkäynnit kestävät tänä päivänä vuosia, mikä koetaan haitalliseksi ja raskaaksi etenkin yrityksen liiketoiminnan kannalta. Välimiesmenettelyssä lopullinen tuomio asiaan saadaan tavallisesti noin vuoden kuluessa menettelyn aloittamisesta ja monissa tapauksissa nopeamminkin.
Luottamuksellisuus: Välimiesmenettelyssä asian vireilletulo, käsittelyt, asianosaistiedot ja välitystuomio eivät ole yleisölle julkisia ja tiedot jäävät vain välimiesmenettelyn osapuolten välisiksi. Suomessa laki lähtee siitä, että yleisissä tuomioistuimissa käydyt oikeudenkäynnit ovat julkisia ja niissä käsitelty materiaali on yleisön saatavilla. Yleiset tuomioistuimet voivat määrätä oikeudenkäynnin salaiseksi osittain tai kokonaan vain laissa säädetyllä erityisellä perusteella.
Asiantuntemus: Välimiehiksi pyritään valitsemaan henkilöitä, joilla on nimenomaan riidan kohteena olevan asian erityisasiantuntemusta.
Lopullisuus: Välitystuomio on lopullinen eikä siihen voida hakea muutosta. Tämä nopeuttaa huomattavasti riidanratkaisua, koska muutoksenhakuvaiheet jäävät kokonaan pois. Yleisissä tuomioistuimissa käyty oikeudenkäynti ja mahdolliset muutoksenhakuvaiheet voivat oikeuslaitoksen resurssiongelmien vuoksi venyttää prosessia useilla vuosilla.
Välimiesmenettelyn vaiheista
Välimiesmenettely lähtee liikkeelle joko välimiesmenettelystä annetun lain (967/1992) mukaisella ilmoituksella tai vaihtoehtoisesti aloittamishakemuksella, jos kyse on välitysinstituutin kuten Keskuskauppakamarin välityslautakunnan järjestämästä välimiesmenettelystä.
Tämän jälkeen välimiesmenettelyn vaiheet muotoutuvat joustavasti riidan osapuolten sopiman mukaisesti. Välimiesmenettelyn aikatauluista ja vaiheista sovitaan alkuvaiheessa pidettävässä järjestäytymisistunnossa yhdessä riidan osapuolten ja välimiesten kanssa, jonka perusteella laaditaan kaikkia sitova prosessiaikataulu.
Välimiesmenettely päättyy yleensä noin vuoden kuluessa ilmoituksen tai hakemuksen tekemisestä välimiesoikeuden antamaan välitystuomioon.
Välimiesmenettelyn kustannukset
Välimiesmenettelyn kustannusten ajatellaan usein nousevan oikeudenkäyntikuluja huomattavasti korkeammiksi. Menettelyjä verrattaessa on kuitenkin tärkeä huomata, että oikeudenkäynnit kestävät usein useita vuosia tuomioistuinten jutturuuhkan ja resurssipulan vuoksi. Vuosia kestävät oikeudenkäynnit saattavat lopulta nostaa oikeudenkäynnistä aiheutuvat kulut huomattaviksi.
Välimiesmenettelyt käsitellään nopeasti ja menettelyssä annettava lopullinen välitystuomio turvaa sitä, ettei menettely veny yleensä noin vuotta pidemmäksi. Näin ainakin asianajokustannukset jäävät usein pienemmiksi oikeudenkäynteihin verrattuna.
Riidanratkaisukeinoa valittaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä riidan tapauskohtainen intressi. Riidat, joiden intressit ovat pieniä, voivat olla mielekkäämpiä käsitellä ennemmin yleisissä tuomioistuimissa kuin välimiesmenettelyssä.
Annamme mielellämme lisätietoja välimiesmenettelystä ja sen käytöstä riita-asioiden ratkaisemiseen.
Niina Palaja
asianajaja, osakas
0407061673
niina.palaja@prlaw.fi