Sovittelu
Sovittelu on vaihtoehto riita-asian oikeudenkäynnille tai välimiesmenettelylle. Sovittelussa riippumaton ja puolueeton sovittelija auttaa osapuolia saavuttamaan sovinnollisen ratkaisun riitaan.
Sovittelu ei vaadi erillistä riidanratkaisulauseketta, vaan osapuolet voivat sopia asian siirtämisestä sovitteluun missä vaiheessa tahansa. Sovittelu edellyttää aina riidan molempien osapuolten suostumusta. Sovittelumenettely onkin vapaaehtoista ja kumpi tahansa osapuoli voi keskeyttää sovittelun milloin tahansa ja viedä asian tuomioistuimeen tai välimiesmenettelyyn.
Miksi sovitella?
Sovittelun etuja ovat joustavuus, nopeus sekä kustannustehokkuus. Menettely on mahdollista käynnistää nopealla aikataululla ja itse sovittelutilaisuus vie tavallisesti vain 1-2 päivää.
Sovittelussa osapuolet saavat itse vaikuttaa sovittelun kulkuun. Osapuolet myös pääsevät itse päättämään sovintoratkaisun lopputuloksesta hyväksymällä sovinnon ehdot. Sovittelussa voidaan paremmin ottaa huomioon osapuolten yksilölliset ja yhteiset intressit, mikä erottaa sovittelun välimiesmenettelystä ja tuomioistuinprosessista, joissa keskeisessä asemassa ovat todistelu, sovellettavat säännökset sekä se ”kumpi on oikeassa”.
Sovittelu tarjoaa edellytykset huomioida myös riidan jälkeinen tilanne ja menettely mahdollistaa arvokkaiden liike- ja henkilösuhteiden ylläpitämisen vielä konfliktin jälkeen.
Sovittelussa osapuolet vastaavat lähtökohtaisesti omista kustannuksistaan, mutta kulut pysyvät tavallisesti täysimittaista oikeudenkäyntiä ja välimiesmenettelyä matalampina ja kuluvastuuta on helpompi hallita.
Tuomioistuimessa tai yksityisesti
Sovittelu voidaan järjestää tuomioistuinsovitteluna tai tuomioistuimen ulkopuolisena yksityisenä sovittelumenettelynä.
Tuomioistuinsovittelussa sovittelijana toimii ammattituomari, joka on saanut koulutuksen sovittelijan tehtävään. Tuomioistuimessa sovittelun aloittaminen on mahdollista riidan ollessa vireillä tuomioistuimessa, jolloin sovittelua hoitaa aina eri tuomari kuin riita-asiaa oikeudenkäynnissä käsittelevä tuomari. Sovittelu on mahdollista aloittaa tuomioistuimessa myös hakemuksesta.
Tuomioistuimen ulkopuolista yksityistä sovittelumenettelyä tarjoavat Keskuskauppakamarin välityslautakunta (FAI-sovittelu), Turun kauppakamari sekä Suomen Asianajajaliitto. Lisäksi osapuolet voivat valita käytettäväksi myös yksityisen sovittelijan palvelut. Yksityisissä sovittelumenettelyissä osapuolet pääsevät vaikuttamaan sovittelijan valintaan. Yksityinen sovittelumenettely on luottamuksellista, eikä sen lopputulos tule julkiseksi. Tuomioistuimissa menettely on lähtökohtaisesti aina julkista.
Menettelyn järjestämistavasta riippumatta sovittelijana toimivan tehtävänä on ohjata menettelyä ja avustaa sovinnollisen ratkaisun saavuttamisessa. Sovittelija ei näin toimi jutun ”tuomarina”, vaan tavoitteena on aina osapuolten itse muotoilema ratkaisu.
Sovittelussa osapuolet pääsevät itse keskustelemaan sovinnon ehdoista. Avustajan käyttäminen on kuitenkin suositeltavaa tehokkaan ratkaisun saavuttamiseksi riita-asiaan sekä sen varmistamiseksi, että molemmat osapuolet tulevat tasavertaisesti kohdelluiksi ja omat intressisi tulevat varmasti turvatuksi.
Annamme mielellämme lisätietoja sovittelusta ja sen käytöstä riita-asioiden ratkaisemiseen.
Niina Palaja
asianajaja, osakas
0407061673
niina.palaja@prlaw.fi