Riidanratkaisu
Toimistollamme on vankka kokemus konfliktitilanteiden ennaltaehkäisyssä ja riita-asioiden hallinnoinnissa. Neuvomme asiakkaita jo sopimuksentekovaiheessa riidan välttämiseksi. Riita-asioissa autamme asiakkaita löytämään tehokkaan ratkaisun, jotta asiakas voi keskittyä olennaiseen eli oman liiketoimintansa kehittämiseen.
Tiedätkö miten valita tilanteeseen sopivin riidanratkaisumenetelmä - milloin valita välimiesmenettely, sovittelu tai tuomioistuinprosessi?
Yritysten välisissä riita-asioissa parhaan riidanratkaisumenetelmän valinta kannattaa harkita tarkoin ottamalla huomioon neuvoteltavana olevan sopimuksen sisältö tai mahdollisesti jo syntyneen riita-asian erityispiirteet. Mutta milloin tosiasiassa kannattaa valita välimiesmenettely tuomioistuimen sijaan ja milloin kannattaa suosia sovittelua?
Tavoitteena riidan ratkaiseminen nopeasti ja kuluja säästellen
Liike-elämän riidoissa tuomioistuinprosessin ongelmaksi koetaan etenkin käsittelyn hitaus, koska asia käsitellään useammassa eri oikeusasteessa (käräjäoikeus – hovioikeus - korkein oikeus) ja tuomioistuimissa käsittelyajat ovat pitkiä. Pandemian aiheuttamat ruuhkat kuormittavat edelleen tuomioistuinlaitosta ja käsittely on hidasta.
Välimiesmenettelyn etuna on menettelyn nopeus ja välitystuomion lopullisuus, jolloin riidan osapuolet voivat keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen vuosikausia kestävän prosessin sijaan.
Välimiesmenettelyn käyminen vain yhdessä prosessissa usean oikeusasteen sijaan indikoi myös pienempiä kustannuksia. Välimiesmenettelyssä kustannuksiin lisätään kuitenkin myös välimiehen palkkio. Kuten yleisessä tuomioistuinprosessissa, myös välimiesmenettelyssä on pääsääntönä ”häviäjä maksaa” -periaate.
Sovittelua pidetään nopeana prosessina, jossa tavoitteena on molempia osapuolia tyydyttävä lopullinen ratkaisu. Sovittelussa osapuolet vastaavat lähtökohtaisesti omista kustannuksistaan, jolloin vastuita on helpompi hallita.
Tavoitteena joustava ja luottamuksellinen prosessi
Välimiesmenettelyssä osapuolet voivat vaikuttaa muun muassa sovellettavaan lainsäädäntöön ja välimiehen valintaan. Valinnoilla voidaan taata joustavan prosessin lisäksi välimiehen / välitystuomarin erityisasiantuntemus ratkaistavassa riidassa.
Tuomioistuimissa noudatetaan julkisuusperiaatetta, kun taas välimiesmenettelyssä riita ratkaistaan luottamuksellisesti. Välimiesmenettely samoin kuin välitystuomiot eivät ole julkisia, jolloin liikesalaisuudet pysyvät salassa ja riidan aiheuttama mahdollinen mainehaitta voidaan minimoida.
Sovittelussa korostuu molempien osapuolten intressit ja toive liikekumppanuuden jatkamiselle. Sen eduksi koetaan, että osapuolet pääsevät itse vaikuttamaan ratkaisun lopputulokseen.
Sovittelu jakaantuu tuomioistuinsovitteluun ja tuomioistuinmenettelyn ulkopuoliseen yksityisten sovittelijoiden tarjoamaan sovitteluun.
Tuomioistuinsovittelussa sovittelijana toimii ammattituomari, joka on aina eri tuomari kuin itse riidan pääasian ratkaiseva tuomari. Muissa sovittelumenettelyissä kuin tuomioistuinsovittelussa osapuolet pääsevät vaikuttamaan sovittelijan valintaan.
Tuomioistuinsovittelua lukuun ottamatta sovittelumenettely on luottamuksellista, eikä sen lopputulos tule julkiseksi.
Riidanratkaisumenetelmän valintaan kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota.
Annamme mielellään lisätietoja ja tukea, jotta riita-asian hoito sujuisi mahdollisimman tehokkaasti ja yrityksenne tarpeet huomioiden. Ole rohkeasti yhteydessä.
Niina Palaja
asianajaja, osakas
0407061673
niina.palaja@prlaw.fi