Oikeudenkäynnit
Toimistomme asianajajilla on laaja kokemus riita-asioiden oikeudenkäynneistä sekä yrityksiä yleisesti koskettavien rikosasioiden kuten talous-, työ- ja ympäristörikoksien hoidosta.
Asianajaja on tärkeä kytkeä prosessiin jo ennen oikeudenkäynnin alkua, jotta ratkaisua voidaan hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämän tärkeys korostuu erityisesti rikosasioissa. Rikosasiat ovat Suomessa syyttäjävetoisia ja ne alkavat aina esitutkinnalla. Hyvän asianajajan avustuksella syyttäjä voidaan saada luopumaan syytteen nostamisesta jo esitutkinnan aikana, jolloin prosessi ei etene yleisölle julkiseen tuomioistuinkäsittelyyn.
Riita-asian oikeudenkäynti
Riita-asia tulee vireille kirjallisella haastehakemuksella, jonka tuomioistuin käsittelee. Haasteessa yksilöidään kantajan vaatimus sekä mahdolliset asiakirjat ja todisteet, joilla kantaja pyrkii todistamaan kantansa asiassa.
Jos tuomioistuin hyväksyy haastehakemuksen, se antaa asiassa haasteen vastaajalle tiedoksi. Haasteessa vastaajaa pyydetään antamaan vastaus kirjallisesti kannekirjelmään.
Vastauksen antamisen jälkeen riita-asian käsittely jatkuu riita-asian valmistelussa. Valmisteluvaihe voi joko jatkua kirjallisesti tai siirtymällä suoraan suulliseen valmisteluistuntoon. Valmisteluvaiheen tarkoituksena on valmistella asia pääkäsittelyä varten.
Kun asian valmistelu on saatu päätökseen, riita-asiassa alkaa pääkäsittely. Pääkäsittelyssä asianosaiset esittävät oikeudenkäyntiaineistonsa ja kuullaan todistajia, jonka pohjalta tuomarit antavat asiassa tuomion.
Oikeudenkäyntikulut
Usein ajatellaan, että riita-asiat, joiden intressi on pieni, on mielekkäämpää viedä tuomioistuinten käsiteltäväksi kuin kalliiseen välimiesmenettelyyn ja näin useimmiten onkin. Oikeudenkäyntiä mietittäessä on kuitenkin hyvä tiedostaa, että oikeusprosessi yleisissä tuomioistuimissa voi kestää useita vuosia tuomioistuinten jutturuuhkan sekä resurssipulan vuoksi. Myös mahdolliset muutoksenhakuvaiheet hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa käräjäoikeudessa käydyn käsittelyn jälkeen pitkittävät oikeudenkäyntiprosessia. Tuomioistuinlaitoksen ruuhkiin ja pitkiin käsittelyaikoihin liittyvien ongelmien vuoksi samaan asiaan joudutaan perehtymään uudelleen eri vaiheissa, joka kasvattaa kustannuksia.
Välimiesmenettelyn tuomiot ovat aina lopullisia eikä niihin voi hakea muutosta toisin kuin tuomioistuinten antamiin tuomioihin. Näin välimiesmenettelyssä vältytään vuosia kestäviltä muutoksenhakuvaiheilta.
Valittaessa oikeudenkäynnin ja välimiesmenettelyn väliltä, asiassa kannattaa tehdä tarkkaa tapauskohtaista harkintaa.
Annamme mielellämme lisätietoja oikeudenkäynneistä yleisissä tuomioistuimissa ja neuvomme, miten riita-asiat voidaan ratkaista tehokkaasti.
Niina Palaja
asianajaja, osakas
0407061673
niina.palaja@prlaw.fi